Z zdravimi navadami se izognite prehladu in gripi

Če ste že kdaj preboleli gripo, potem veste, da je med gripo in prehladom razlika. Gripa je resna bolezen, katere simptomi se pojavijo na hitro, je zelo intenzivna in ima težji potek bolezni z možnimi zapleti.
Za razliko od prehlada gripe ni možno preboleti v nekaj dneh. Čeprav so lahko simptomi prehlada in gripe v prvih dneh podobni ali enaki, gre za različni bolezni, ki prizadeneta dihalni sistem. V teh dneh smo priča povečanim previdnostnim ukrepom zaradi težav, ki jih povzročajo nove vrste virusov. V sezoni gripe in prehlada, ko je koncentracija virusov povišana, je zlasti pomembno, da se držite določenih zdravih navad. Katere navade so to in kako se zaščititi pred temi sezonskimi boleznimi, spoznajte v nadaljevanju.

Virusnim okužbam, zlasti tistim, ki napadajo dihalni sistem, se je težko izogniti. Zato se mnogi med nami v sezoni prehlada in gripe odločijo za zmanjšanje stikov z ljudmi, za katere sumijo, da so bolni ter da so potencialni prenašalci virusov, kot tudi za zmanjšanje obiskov krajev z večjim številom ljudi. Vendar to največkrat ni mogoče. Virusna obolenja se prenašajo po zraku in s kapljično okužbo, zlasti pa se virusi radi razmnožujejo v zaprtih in toplih prostorih. Zato je priporočljivo večkratno prezračevanje prostorov, še posebej, če se v njih zadržuje oziroma sobiva več oseb.

Virusnim okužbam se lahko izognete tako, da si redno umivate roke, ne uporabljate tujega jedilnega pribora in pijače ter tako, da si z izotoničnimi raztopinami izpirate posebno občutljive dele nosne sluznice, na katerih se radi kopičijo bakterije in virusi.

Zato je najboljša izbira za boj s potencialnimi viri okužbe okrepljena higiena. Redno si umivajte roke, ne uporabljajte tujega jedilnega pribora in pijače ter si z izotoničnimi raztopinami, kot je Aqua Maris Clean, izpirajte posebno občutljive dele nosne sluznice, na katerih se radi kopičijo bakterije in virusi. Razen tega, da boste iz nosu izprali morebitne viruse in bakterije, ki ste jih nehote vdihnili in ki so se pravkar nameravali »udomačiti« in narediti nered, boste izprali tudi razno umazanijo, ki se je nabrala tam in zaradi katere ste morda težje dihali. Če želimo preprečiti tudi težave s sinusi, je priporočljivo izpiranje nosu in sinusov z Aqua Maris Talasoterapijo. Za najmlajše je za potrebe izpiranja nosne sluznice primerna izotonična raztopina jadranske morske vode Aqua Maris Baby, ki je bogata z naravnimi sestavinami, ki pomagajo pri vzdrževanju normalne funkcije nosne sluznice, kar omogoča prehodnost zgornjih dihalnih poti. Izpiranje je prijetno, kar omogoča aplikator, ki je posebej namenjen za uporabo pri majhnih otrocih.

Če ste že podlegli prvim simptomom prehlada, uporabite papirnate robčke za enkratno uporabo in jih takoj po prvi uporabi vrzite v smeti. Poleg okrepljene higiene je pomembno delati tudi na krepitvi odpornosti, in sicer z zdravim načinom življenja (zdrava prehrana, kakovosten počitek, rekreacija, …). Vse te zdrave navade bodo zmanjšale tveganje za obolenja v času epidemije gripe in vam omogočile, da boste pomlad dočakali zdravi in močni.